Bespaar op jouw huurauto

Er komen regelmatig tips voorbij over hoe je kosten kunt besparen op allerlei vliegreizen, hotels en dergelijke, maar bijna nooit over het huren van een auto. Het scheelt je al ontzettend veel wanneer je kiest voor een autoverhuurder met no-nonsens mentaliteit. Gewoon een goede all-in verzekering en niet de discussie aan de balie bij het ophalen van de auto over een extra af te sluiten verzekering voor een eigen risico dekking. Hierna volgen 10 tips om op nog meer kosten te besparen.

Bij het boeken van een huurauto kun je een keuze maken uit ophalen op kantoor op luchthaven of shuttle service. De auto ophalen met de shuttle service is beduidend goedkoper. Je bent nooit langer onderweg met de bus die je op het vliegveld afhaalt dan 10 minuten en de chauffeur zet je netjes bij het kantoor af waar je vervolgens je gegevens laat invullen en je een auto krijgt aangewezen. Van daaruit kun je aan je vakantie beginnen met een gerust hart. Goed verzekerd en tegen niet al te hoge kosten. Bespaar waar je kunt door gebruik te maken van de shuttle service. Je brengt de auto na de vakantie weer netjes terug naar de shuttle service en zij zorgen op hun beurt weer dat je zo snel mogelijk naar het vliegveld komt. De kosten kunnen omlaag omdat de huur voor een kantoor buiten het vliegveld goedkoper is dan op het vliegveld zelf.

Als je graag wilt dat je (reis)partner ook kan rijden in de auto, kies dan voor Sunny Cars. Bij ons zijn de kosten voor een tweede bestuurder inbegrepen. Bij veel verhuurders is dit niet het geval en betaal je hiervoor extra. Let bij het boeken goed op en boek de tweede bestuurder er meteen bij.

Kosten kun je besparen door FF te kiezen. Dit wil zeggen full-full. Je neemt hem vol mee en je levert hem vol terug. Bij veel verhuurders is dit vooraf niet geregeld en rekenen ze bij het afhalen een volle tank. Je betaald deze extra bovenop je al betaalde huur. Ze beloven dan dat ze het betaalde bedrag terugstorten op je creditkaart als je hem weer vol inlevert. Dit is vaak niet waar. Ze houden altijd een euro of 5 achter om een of andere reden. Je krijgt nooit het bedrag terug wat je in het begin hebt betaald. Je kunt ook kiezen voor FP. Dit wil zeggen full-payed. De eerste tank is dan betaald en je kunt hem leeg inleveren. Vaak is het wel zo dat je hiervoor meer betaald dan bij een regulier tankstation, dus de FF optie kiezen bij Sunny Cars bespaart zeker.

Je kunt ook nog besparen door je eigen navigatie mee te nemen in plaats van er eentje te huren. Behalve wanneer je bij Sunny Cars boekt, want daar is de gps inbegrepen in de huurprijs van de auto! Je zou ook je smartphone kunnen gebruiken, alleen is dat wel duur in het gebruik omdat je de data-roaming moet aanzetten en je het risico loopt om kosten te maken buiten je data bundel.

Meestal is het verstandig om je eigen kinderzitje mee te nemen als je met jonge kinderen gaat reizen. De kosten voor deze extra optie bespaar je dan. Kinderzitjes zijn wel verplicht, dus heb je er zelf geen om mee te nemen, vergeet het dan niet te regelen in je boeking. Omdat ze nogal wat ruimte innemen in je bagage zou je ervoor kunnen kiezen om opblaasbare verhogers mee te nemen.

Zoals bij vliegreizen is het zo dat hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. De meeste verhuurders hebben geen oneindig aantal auto’s in de verhuur, dus hoe eerder je boekt hoe meer kans je hebt op de auto van jouw keuze en op een lagere huurprijs. Kans dat alle auto’s al verhuurt zijn wanneer je ter plaatse gaat boeken is het grootst in populaire vakantiebestemmingen. Ga je in het hoogseizoen zorg dan dat je de huurauto al tijdig vooraf hebt geregeld via Sunny Cars. Zo bespaar je veel geld en ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer.

Op veel plaatsen is het mogelijk om de auto gratis terug te brengen op een andere plaats dan de afhaalplaats. Dit is echter niet standaard. Veel lokale autoverhuurders berekenen extra kosten hiervoor omdat ze de auto weer op moeten gaan halen op een andere plaats. Informeer dus voordat je gaat en dit van plan bent te doen of er extra kosten worden berekend. Zo bespaar je dus ook kosten als het een gratis one way is. Berekenen ze extra kosten dan staat dit aangegeven tijdens het boekingsproces. Houd dit goed in de gaten!

Het noodnummer is +31 23 5 699 690

Ga je liever wat later pas rondrijden met de huurauto dan kun je een paar dagen huur besparen door de auto niet op het vliegveld maar bijvoorbeeld in de stad te huren. Je neemt dan vanuit het vliegveld het openbaar vervoer of een taxi en huurt pas later de auto. Zo bespaar je bijvoorbeeld ook parkeergeld als de auto daar staat terwijl je hem toch niet gebruikt.

Een kleinere auto is vaak goedkoper in huur, maar ga je bijvoorbeeld in een bergachtig gebied op verkenning dan kan het best zijn dat je de hogere huur van een grotere auto uiteindelijk terugverdiend in de brandstof. Hoe dan? Een grotere auto heeft in de bergen meer power en zal dus minder verbruiken dan een kleinere auto die meer moeite moet doen om de bergen over te komen.

Een autoverhuurder hanteert een tijdsduur van 24 uur om de huur te bepalen. Het kan dus veel schelen wanneer je de auto ophaalt en terugbrengt. Je zou ervoor kunnen kiezen om iets eerder naar het vliegveld of andere inleverplaats te gaan om 24 uur te besparen die ze extra tellen als je de afhaaltijd die ze aanhouden bij het inleveren overschrijdt. Je komt bijvoorbeeld aan om 11.00 uur en je vertrekt weer om 15.00 uur. Het kan dan lonen om de auto voor 11.00 uur in te leveren om zo de kosten voor een extra dag te besparen.

Heb je nog vragen?